

Wielkanocna Babka cytrynowo - jogurtowa
Składniki
- 300 g maki pszennej Polki ciasta
- 300g jogurt naturalny gęsty
- 4 jaja
- 150 g olej rzepakowy
- 130 g cukier
- 20 g cukier wanilinowy
- 2 szt. Cytryna
Przygotowanie
- Przesiej przez sitko dokładnie mąkę pszenną. Dodaj proszek do pieczenia.
- Jaja ubij z cukrem na puszystą masę.
- Powoli dolewaj olej cały czas ubijając.
- Do masy jajecznej dodaj otartą skórkę z cytryny i odrobinę soku. Na koniec dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj
- Wsypuj partiami mąkę z proszkiem do pieczenia .
- Formę do pieczenia wysmaruj dokładnie roztopionym masłem lub olejem i wysyp mąką.
- Piecze w temperaturze 180 stopni ok 45 min.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!